Бяло, толкова бяло…

Всичко е бяло, толкова е бяло, че наранява очите ми, ако се взирам твърде много в него. Почти като слънцето, което изгаря ретината ми в най-горещите летни дни. Само, че тази белота не сгрява, не и наистина. Може да разпали душите за кратък момент, но после ще се върне студът. И не можем да го спрем.

Толкова е бяло и почти празно. Като изпита бутилка вино, като захарницата ми в момент, в който имам нужда от нещо сладко, като човешка душа загубила любовта.

И тази празнина е толкова хубава, ако решиш да я запълниш. Това е като бял лист хартия. Можеш да напишеш всичко на него, но искаш да е нещо хубаво, затова и се стараеш, и мислиш, и накрая може да излезе нещо хубаво.

Толкова много поезия може да излезе от този миг. Човекът срещу природата, природата разказва играта на човека. Човекът пропада в тази природа, гази до колене в снега, треперят му напуканите устни, не вижда нищо от виелицата, но пък продължава. Това си е поезия.

Празно, бяло и моите стъпки в снега. Харесва ми да си мисли, че аз съм първата, която минава оттук. Но пък и това си е поезия или пълна измислица, заблуда на вече вкочанения ми мозък. Оттук са минавали толкова много хора, а после снегът е бил подравняван и следите са изчезвали. Опитвам се да направя връзка с живота. Ами да, много хора минават през теб, после ги изтриваш с едно щракане на мишката или с няколко шота текила. Или просто обръщаш страницата. Подравняваш снега. И това е толкова приятно, когато не ти пука.

Празно и бяло. Ако не отместя поглед, мисля че ще се загубя. И отново, това не е толкова лошо. Може би ще се намеря след това. В кишата или в пряспата или някъде на топло далеч от белотата. Но защо да го правя. Ще остана още малко така. Пък дано тази белота ме погълне.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s